s Mammalaiffii: Porkkana-valkosipuli Sämpylät

tiistai 13. lokakuuta 2015

Porkkana-valkosipuli Sämpylät

Viime sunnuntaina kotiin tullessamme, olin ihan siinä uskossa, että meillä olisi tarpeeksi leipää koulueväitäni varten. Toisin kävi! Ruisleipäpussissa oli vain kaksi siivua leipää, joita ei enää iltapalan jälkeen olisi. Ei auttanut muu, kuin leipoa lisää leipää!
 
Perustaikinaan ohjeen otin vehnäleselaatikon kyljestä, mutta enhän minä valmiisiin ohjeisiin osaa ikinä tyytyä, joten lähdin muokkaamaan siitä omanlaiseni ja tässä tulos:

 

 

Porkkana-valkosipuli Sämpylät

(9 isoa tai 15 pientä)
 
 



 
 
0,5 l vettä tai maitoa (itse käytin kevytmaitoa)
2 dl haluamiasi leseitä (itse käytin vehnäleseitä)
3 dl porkkanaraastetta
1 pussi kuivahiivaa
0,5 dl hunajaa
1 dl haluamaasi öljyä (itse käytin rypsiöljyä)
2 tl suolaa
10 kierrosta (n. 5 tl) valkosipulirouhetta myllystä
9-11 dl sämpyläjauhoja
vähän vehnäjauhoja sämpylöiden pyörittelyyn



1. Lämmitä maitoa mikrossa niin, että se on lämpimämpää kuin kätesi, mutta ei kumminkaan kiehuvaa. Laita leseet turpoamaan lämpimän maidon joukkoon (väh 10 min).
 
2. Sillä aikaa, kun leseet turpoavat, raasta porkkanat. Kun raaste on valmis, kaada se maito-leseseoksen joukkoon.
 
3. Lisää joukkoon myös hunaja, öljy, suola ja valkosipulirouhe. Sekoita taikina hyvin.
 
4. Laita erilliseen kulhoon 1 dl sämpyläjauhoja ja sekoita sen joukkoon kuivahiiva. Kaada seos taikinan joukkoon ja sekoita hyvin, jotta hiiva leviää tasaisesti taikinan joukkoon.
 
5. Lisää loput sämpyläjauhot taikinan joukkoon pikkuhiljaa, sekoittaen taikinaa samalla. Vatkaa taikinaa tovi, jotta se saa hieman sitkoa ja sen jälkeen jätä se kohoamaan n. 40 minuutiksi (muistathan, että taikina turpoaa noin puolet isommaksi, joten taikinakipon on oltava tarpeeksi iso tai sitten laita turpoamisvaiheessa kahteen kippoon, niin kuin minä tein).
 
6. Kun taikina on turvonnut, laita hella valmiiksi lämpiämään 225 asteeseen. Ota vehnäjauhot esiin ja leivo sämpylöistä pyöreitä tai pitkulaisia sämpylöitä peltien päällä oleville leivinpaperille (itse tarvin 2 peltiä).
 
7. Jätä sämpylät turpoamaan 30 minuutiksi ja sen jälkeen paista ne n. 12-15 min.
 
 
 
VINKKI! Jos et pidä valkosipulista tai haluat vaihtelua, niin voit vaihtaa valkosipulin esim. oreganoon. Tai jos haluat tehdä kreikkalaistyylisiä sämpylöitä: unohda porkkanaraaste ja valkosipuli ja lisää niiden tilalle aurinkokuivattua tomaattia leikattuna pieniksi siivuiksi 1 dl, viipaloi oliiveja 1 dl ja murusta fetajuustoa n. 1 dl taikinan joukkoon.
 
 
Näistä sämpylöistä tuli tosi maukkaita =) Nyt kelpaa käydä koulua, kun on mahtieväät mukana =)
 
 
Maukkaita herkutteluhetkiä!
 
 
 
 

4 kommenttia:

  1. Mmm, näyttävät ja kuulostavat herkullisilta! Porkkana ja valkosipuli tekevät varmasti sämpylöistä maukkaampia. On teidän kotona mahtanut tuoksua hyvältä, kun nuo sämpylät ovat olleet paistumassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista =)

      Tuoksu oli kyllä mahtava =) Millään olis malttanut odottaa niitten jäähtymistä, että pääsi maistamaan.

      Poista
  2. Ihanan näköisiä ! Tein itsekin hiljattain sämpylöitä, tosin vain "tavallisia", mutta tiedän tuon tunteen kun ei millään malttaisi odottaa että pääsee maistamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) Suosittelen kokeilemaan ohjetta. Tulee todella ihania sämpylöitä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi =)