s Mammalaiffii: Maaliskuun ruoka-ainehaaste: Porkkana

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Maaliskuun ruoka-ainehaaste: Porkkana

Taas on yksi kuukausi mennyt ja on maaliskuun ruoka-ainehaasteen postauksen aika. Kerrataan vielä kerran ruoka-ainehaasteen säännöt:

*****

 

Haaste toimii näin:

 

  • Vuorossa oleva ylläpitäjä antaa bloggaajille ruoka-aineen, josta mukana olevat bloggaajat suunnittelevat ja tekevät jonkun ruoan ja julkaisevat reseptin kyseisen kuukauden aikana.
  • Ylläpitäjä tekee kuun lopussa resepteistä koontipostauksen, jossa on linkki jokaisen bloggaajan reseptiin. Joten ethän unohda lähettää reseptilinkkiäsi kuukauden aloittajalle!!
  • Ylläpitäjä arpoo / heittää "pallon" seuraavalle bloggaajalle, joka saa päättää seuraavan kuun ruoka-aineen ja sitten taas homma lähtee pyörimään alusta...

 

Maaliskuun ruoka-aineeksi minä annoin meille PORKKANAN!

 

***** 

 

Porkkanasämpylät

n. 22kpl



2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa (mitä rasvasempaa, sitä paremmat sämpylät)
2 dl löysähköä porkkanasosetta
3,5 dl porkkanaraastetta
0,5 dl siirappia
2 - 3 tl suolaa (jos käytät merisuolaa, niin suosittelen käyttämään vain 2 tl)
50 g hiivaa
0,5 dl öljyä (itse käytin rypsiöljyä, mutta jos haluaa makuvaihtelua, voi käyttää myös oliiviöljyä)
1 dl juustoraastetta
13 - 14 dl sämpyläjauhoja (voit tehdä myös vehnäjauhosta, jos ei sämpyläjauhoja kotoota löydy).

Seesaminsiemeniä tai unikonsiemeniä (tai hienoksi murennettuja Cashew -pähkinöitä, niin kuin minä käytin). Vaihtoehtoisesti voit ripotella juustoraastetta myös sämpylöiden päälle.


  1. Sekoita maito ja porkkanasose keskenään ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi.
  2. Lisää joukkoon hiiva murenina, siirappi sekä suola ja sekoita voimakkaasti niin kauan, että hiiva sulaa kunnolla seokseen. Lisää 1dl jauhoja ja jatka sekoittamista, lisää taas 1dl jauhoja ja sekoita. Lisää tällä tapaa yhteensä 4dl jauhoja.
  3. Lisää 5dl jauhoja ja porkkanaraaste. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia, siten että taikinasta tulee silminnähden sitkeää ja venyvää. Lisää öljy ja juustoraaste ja alusta vielä niin kauan että öljy on kunnolla sekoittunut taikinaan.
  4. Kaada taikina hyvin jauhotetulle alustalle. 2-3dl jauhomäärästä käytetään tässä vaiheessa; ripottele taikinan alle ja päälle lisää jauhoa kunnes taikina on sellaista että sitä pystyy vaivaamaan niin, ettei se tartu käsiin.
  5. Laita taikina takaisin kulhoon kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Jos jätät taikinan kohoamaan pitkäksikin aikaa, niin voit öljytä kevyesti taikinan pinnan, ettei se kuivu kovapintaiseksi.
  6. Kaada taikina jauhotetulle alustalle takaisin ja vaivaa sitä reippaasti viitisen minuuttia. Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Edelleen, taikinan ei tarvitse olla vellimäisen löysää, riittää että se alkaa takertua käsiin jos sitä vaivaa pitkään ilman jauhojen lisäämistä. Jos taikina ei takerru yhtään käsiin se on ehkä jo liian paksua (jos sinulle käy näin ikävästi, niin kasta taikinan pinta vedellä ja vaivaa sen jälkeen taikinaa viitisen minuuttia ja jos alkaa ministi tarttumaan käsiin, niin ongelma päihitetty, jos ei, niin toista kastaminen). 
  7. Leikkaa taikina samankokoisiksi paloiksi, jos haluat täysin tasakokoisia sämpylöitä ja tarkalleen tietyn määrän. (Me ei moista hienoutta tehty Inkan kanssa, vaan ihan otettiin mukavan kokoisia paloja ja pyöriteltiin hieman pitkulaisiksi sämpylöiksi.) Leivo sämpylät haluamaasi muotoon ja laita ne leivinpaperin päälle, pellille.
  8. Kun ensimmäinen pellillinen on valmis, viimeistele sämpylät; leikkaa  terävällä veitsellä pari viiltoa kunkin sämpylän pintaan. Kasta kätesi veteen ja roiski vettä sämpylöiden päälle ja lopuksi ripottele seesamin- ja/tai unikonsiemeniä (meitin kaupasta ei moisia löytynyt, joten keksittiin korvike: erittäin pieniksi murskatut Cashew -pähkinät).
  9. Kohota sämpylöitä lämpimässä paikassa liinalla peitettynä siten että ne kaksinkertaistuvat. Lämmitä tällä välin uuni 225 asteeseen. Samalla voit leipoa toisen pellillisen sämpylät valmiiksi, odottamaan kohoamisvuoroaan.
  10. Kun sämpylät ovat kohonneet riittävästi, paista uunin keskitasolla 7-10 minuuttia (meitin uunissa kesti ton 10 min, mutta tiedän paljon tehokkaampiakin uunia).

VINKKI! Jos haluat sämpylöiden pinnoista rapsakoita, niin pidä niitä ensin 5 min ja sitten voitele vedellä ja jatka paistamista vielä toiset 5 min.


Kohta 4. Alusta taikina sopivan paksuiseksi lisäämällä jauhoja sitä vaivatessa...

Kohta 7-8. Leivo sämpylöiksi.

Valmiit porkkanasämpylät. Ei muuta ku maisteleen!! NAM!!

 

Ja kun sämpylät uunista pois saat, niin ei muuta ku maistelemaan! Bon appetit!



Haasteessa mukana olleet:
* Maatuskamaan Kaze: raakakakku porkkanasta



Jos sinulla on porkkanaresepti jaettavana listalle, niin laitappa minulle linkkiä tulemaan! Joko kommenttina tähän tai sähköpostiin: mammalaiffii@hotmail.com 


#resepti #porkkanasämpylät #mammalaiffii 

2 kommenttia:

  1. Oi miten hyvän näköisiä sämpylöitä! Nam!

    Sinulle on haaste blogissani! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja on muuten myös hyvän makuisia. Kokeile ihmeessä =)

      Otan haasteen vastaan. Teen postauksen parin viikon sisällä. Tarkkaa aikaa en uskalla luvata.

      Poista

Kiitos kommentistasi =)