s Mammalaiffii: Ystävyys

keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Ystävyys

Sydänystävä, ystävä, hyvä ystävä, paras kaveri, kaveri, tuttu... Ystävyyttä on monenlaista ja monentasoista. Kaikki meistä eivät viihdy isoissa laumoissa, vaan jotkut kaipaavat rauhallista paikkaa tutustua uusiin ihmisiin ja ystävyyden muodostuminen vaatii aikaa. Ystäviä voi olla paljon, mutta yksikin riittää, jos on kyse sydänystävästä.

Millaista sitten on ystävyys?


Ystävyys on tavallaan taitolaji, jossa harjotellaan huomiointikykyä ja opetellaan luottamaan ihmisiin. Siinä myös harjoitellaan ajan viettämistä yhdessä ja ristiriitojen ratkaisemista. Puhumattakaan avoimuuden ja kuuntelutaidon opettelemisesta. Ystävyys on tavallaan elämän pituinen oppikoulu, sillä kukaan ei ole täydellinen.

Mielestäni on erittäin tärkeää, että jokaisella on ainakin yksi aito ystävä, parisuhteen ulkopuolelta. Ja kun ystävyyttä ei voi ostaa rahalla, niin kuin ei rakkauttakaan, niin on hyvä muistella millainen on hyvä ystävä ja oletko sinä sellainen vai voisitko olla vielä parempi ystävä.  

cc: amanda venner

Hyvä ystävä on...


 • se ystävä, johon voit luottaa
 • se ystävä, jolla on samantyylinen huumorintaju ja jonka kanssa voi puhua mistä vaan ja kertoa kaiken, ilot ja murheet
 • se ystävä, joka auttaa ja tukee hädän tullen
 • se ystävä, jonka puolesta voi jopa ottaa "lokaa niskaan" ja hänkin ottaa sun puolesta
 • se ystävä, joka potkii elämässä eteenpäin, kun sitä tarvitset
 • se ystävä, joka sanoo asiat suoraan kaunistelematta, sillä ystävä voi luottaa sinuun, että kuuntelet häntä ja tiedät, että hän haluaa vain auttaa
 • se ystävä, joka ei kauhistu ja katoa, jos epäonnistut tai toilailet, vaan tukee ja lohduttaa
 • se ystävä, joka ei laske palveluksia, vaan auttaa aina hädässä ja hyvän ystävän kanssa tämä on myös molemminpuolista
 • se ystävä, joka ei hylkää sinua, kun elämänkuvasi (esim. perheenlisäys) muuttuu
 • se ystävä, jonka kanssa voi olla rennosti, oma itsensä, vaikka ei olisikaan nähty pitkään aikaan, vaan aina jatketaan siitä mihin on viime kerralla jääty
 • se ystävä, jonka katseestakin jo välillä näkee, mitä toinen tarkoittaa
 • se ystävä, jonka kanssa välillä tulee erimielisyyksiä ja riitaa, mutta aina löytyy tapa anteeksiantoon ja ystävyys jatkuu entistä vahvempana
 • se ystävä, jonka kanssa tulee välillä nauru, jo pelkästä silmiin katsomisesta tai yhdestä sanasta
 • se ystävä, joka on rakas ja korvaamaton

Ystävyys on todella arvokas asia, varsinkin kun puhutaan sydänystävistä. Ystävyys ei mielestäni synny hetkessä, vaan siihen tarvitaan aikaa, jotta oppii tuntemaan toisen kunnolla ja oppii luottamaan toiseen täysin. 

"Ystävyys tarvitsee "huoltoa ja hoivaa" pysyäkseen elossa!"


Täytyy muistaa arvostaa, kunnioittaa ja aidosti välittää ystävästä. Pitää yhteyttä, vaikka se olisi vain kortti tai kirje silloin tällöin. Jos ystävä asuu lähellä, on ystävyyden ylläpito helpompaa, koska ei tarvita kuin puhelinsoitto ja jo ystävä kiiruhtaa avuksesi tai vaan vaihtamaan ajatuksia tai tekemään jotain kivaa yhdessä.

Niin monta ihmistä kun meitä on, niin monta tapaa on myös näyttää toiselle, miten tärkeä ihminen toinen on toiselle. Miten sinä näytät ystävällesi, että välität hänestä?

Minulla on kokemuksia siitä, että ystävä muuttaa kauas ja molempien elämänkuva muuttuu. Jostain syystä kumpikaan ei osaa / ehdi / jaksa hoitaa ystävyyssuhdetta ja näin ystävyys kärsii ja kun tavataan, niin toinen tuntuu etäiseltä ja ystävyys tuntuu hankalalta. Toiveena vielä on, että löytyy uudelleen se "jokin", mikä saa ystävyyden kukoistamaan taas kunnolla. 

Toisaalta, aina ei välttämättä käy noin... Jos ystävyys on muodostunut lujaksi, saattaa se myös kestää sen, ettei pysty tapaamaan ystävänsä kanssa niin usein, kuin haluaisi. Ystävyys säilyy ja joka tapaamisella, jutut jatkuu siitä, mihin on viimeeksi jääty, vaikka väliä olisi 10 vuotta.

"Ystävyys on kultaakin kalliimpaa!"


Ystävän kanssa voi höpötellä ihan mitä vaan. Parhaimpia hetkiä ovat iloiset, hauskat ja mukavat hetket ja niitä kannattaakin vaalia ja viettää usein, jotta sitten jaksaa tukea toista myös surun ja mielipahan keskellä, jota väkisin jokaisen elämässä välillä tulee. 

Ystävän kanssa puhuminen, on sitten kyse iloista tai murheista, on ihan parasta maailmassa. Voidaan iloita yhdessä ja näin iloiset asiat tuntuvat vielä upeimmilta. Ja kun puhutaan murheista, niin toisen tukiessa, murheet pienenee, kun ne saa sanottua ääneen. Ja jos hyvin käy, voi ystävältä löytyä vinkki jos toinenkin murheen ratkaisemiseksi. Jos sinua on lykästänyt ja olet löytänyt aidon ja upean ystävän ja olette jakaneet myös niitä ikävempiä asioita, niin ehkä olet huomannut, että ystäväsi onkin löytänyt sen positiivisen näkökulman sieltä murheittesi joukosta ja näin olosi helpottuu.


Eli muistakaa vaalia ystävyyssuhteitanne! Ne ovat tärkeitä! Jos ei nyt tunnu siltä, niin varmasti tulee aika, kun kaipaatte ystävää, jonka kanssa jakaa ilot ja murheet!
Lähteet

Ystävyys. Tukiverkko. http://www.tukiverkko.fi/hyvinvointi/ihmissuhteet/ystavyys/
Ystävyys. Väestöliitto. http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/mina-ja-muut/ihmissuhteet/ystavyys/


#mammalaiffii #ajatuksiaystävyydestä #ystävyys #friendship

2 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitti =) Niin munkin mielestä. Mulla on vaan silleesti aika harmillinen tilanne, että lähes kaikki asuu nykyään kaukana. Mutta onneksi on keksitty puhelimet, posti & face ;) Kun ei pääse niin usein käymään, kun haluaisi.

   Poista

Kiitos kommentistasi =)