s Mammalaiffii: Ystävänpäivämuffinssit ja laskiaishodarit

perjantai 13. helmikuuta 2015

Ystävänpäivämuffinssit ja laskiaishodarit

Tänä vuonna minä ja mieheni ollaan menossa sekä ystävänpäiväksi että laskiaissunnuntaiksi viettämään hotelliviikonloppua ihan kaksistaan, kun isovanhemmat tulevat tyttöjä hoitamaan siksi aikaa. Joten aikani on mennyt tällä viikolla lähinnä ihmetellessä, että oikeastiko me pääsemme ihan kaksistaan reissuun, mitä laittaa päälle, mitens mun elämäntapamuutoksen käy (onneksi tankkauspäivä osuu matkaan) jne.

Joten pyysin ystävääni Janitaa avuksi leipomushommissa ja häneltä sainkin teille kaksi aivan mahtavaa ja herkullista ohjetta kuvineen, joita voitte viikonlopuksi leivoskella =)

Ystävänpäivämuffinssit (18 kpl)


Tämän muffinssiohjeen alkuperäinen ohje on kirjasta "Leivonnaisia herkkusuille". Kirjan on kirjoittanut Taref Malou ja Hummingbird Bakery vuonna 2009. Sen on suomentanut Tuija Tuomaala ja Suomessa sen on julkaissut Gummerus Kustannus Oy vuonna 2011. Kirja sisältää Hummingbird Bakeryn reseptejä ja tämä kirja on sellainen aarre, että jokaisen kotikokin kannattaa hankkia se hyllyynsä =) Ystäväni Janita on itse suunnitellut ja toteuttanut reseptiin uudenlaisen, ystävänpäivään sekä muihin juhliin sopivan kuorrutuksen ja koristelun =)
                       
Kuva: Janita Peura
 Taikina:

120 g (1,8 dl)   vehnäjauhoja
140 g (1,6 dl)   sokeria
1,5 tl               leivinjauhetta
                      ripaus suolaa
40 g                suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1,2 dl              täysmaitoa
1                    kananmuna
0,25 tl             vanilja-aromia (tän voinee korvata myös vaniljasokerilla tai -uutteella))

Kuorrute:

1prk (2dl)        kermaa
50-75g            maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 rkl            sokeria
0,5 - 1 tl          vaniljauutetta/vanilja-aromia/vaniljasokeria
                      punaista pastaväriä 

Koristeluun:    Sydänkarkkeja


Taikinan teko-ohje:
  1. Kuumenna uuni 170 asteiseksi. 
  2. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja voi monitoimikoneeseen. Huom! Voit käyttää myös sähkövatkainta. 
  3. Vatkaa hiljaisella teholla, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet.
  4. Lisää vähitellen joukkoon puolet maidosta ja vatkaa kunnes maito on juuri ja juuri sekoittunut muiden aineksien joukkoon.
  5. Vatkaa toisessa kulhossa nopeasti keskenään muna, vanilja-aromi ja loppu maito.
  6. Kaada seos monitoimikoneeseen (eli siihen toiseen kulhoon) . Jatkaa vatkaamista kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Ota myös sekoittumattomat ainekset kulhon reunoilta kaapimella taikinan joukkoon ja jatkaa vatkaamista vielä pari minuuttia, niin että seoksesta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa.
  7. Lusikoi taikina muffinssivuokiin niin, että kolmannes vuoasta jää aina tyhjää (kohoamisvara).
  8. Paista muffinsseja uunissa n. 20 minuuttia (seuraa niitä viimeiset minuutit, jotta osaat ottaa oikeaan aikaan pois) tai kunnes ne ovat vaaleanruskeita ja pinta on sormella koskettaessa kimmoisa. Voit myös tehdä tikkutestin ja jos siihen ei jää taikinaa, niin muffinsit ovat kypsiä.
  9. Anna muffinssien jäähtyä hetki pellillä ja nosta ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan.
  10. Kuorruta ja koristele.
Huom! Ainekset kannattaa punnita, jotta saat muffinssit varmasti onnistumaan! Ja pääset kunnolla herkuttelemaan =)


Kuorrutteen teko-ohjeet:
  1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  2. Lisää joukkoon tuorejuusto, sokeri ja valinnan mukaan vaniljauute, vanilja-aromi tai vaniljasokeria maun mukaan, riippuen kuinka makean täytteen haluat. Tästä ohjeesta ei tule liian makeaa. 
  3. Vatkaa ainekset sekaisin. 
  4. Laita puolet kuorrutteesta eri kuppiin ja sinne sekaan tippa punaista pastaväriä.
  5. Valkoinen ja punainen kuorrute ladotaan pursotinpussiin siten, että toinen puoli valkoista ja toinen punaista. 
  6. Pursotetaan kuorrute muffinssien päälle ja laitetaan sydänkarkit paikoilleen.

***************************************************

Laskiaishodarit (16 kpl)


Alkuperäinen ohje tähän herkulliseen reseptiin on
Kuva: Janita Peura
Ainekset:
2 1/2 dl        maitoa  
25 g            (1/2 pakettia) hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa  
1 tl               suolaa  
1/2 rkl          kardemummaa  
1 dl              sokeria  
noin 7 dl       puolikarkeita vehnäjauhoja  
100 g           voita tai margariinia
1                 kananmuna 
                   raesokeria hodareiden koristeluun
Täyte:
2 dl              kuohu- tai vispikermaa  (ystävälläni oli mennyt n. 2 purkkia kermaa eli n. 4 dl)
1/2 rkl          sokeria  
1/2 tl            vaniljasokeria  
1 pkt (150 g) mantelimassaa tai 1 dl vadelmahilloa   
VINKKI!! Täytteeseen voit halutessasi lisätä vaniljakreemijauhetta (n. 1-2 rkl), jos haluat kermasta "kovempaa" ja herkullisempaa.
Teko-ohje:
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon ja lisää suola, kardemumma ja sokeri.
  2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa, pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Jaa taikina 16 osaan ja muotoile palat pitkulaisiksi ”sämpylöiksi” (pituus noin 7 cm).
  4. Kohota sämpylät vedottomassa paikassa liinan alla, noin 30 min.
  5. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  6. Riko muna lasiin, vatkaa sen rakenne rikki ja voitele kohonneet sämpylät. Lisää pullien päälle raesokeria koristeeksi. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  7. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Jaa mantelimassa 16 osaan ja pyöritä palat ohuiksi pötköiksi (jos olet päättänyt käyttää mantelimassaa, etkä hilloa).
  8. Halkaise jäähtyneet sämpylät ja täytä ne kermavaahdolla ja mantelimassanakeilla (tai hillolla). Valuta hilloa halutessasi myös koristeeksi siksak-muotoon.
  9.  TADAA! Ja sitten ei muuta kun herkuttelemaan!!

No niin, nyt lähden tästä iltapalalle ja sitten nukkumaan, jotta jaksamme sitten viettää yhteistä luxusaikaa viikonloppuna =) Ja musta kuuluukin sitten seuraavan kerran varmaan sunnuntai-iltana tai viimeistään maanantaina.

Joten...

 

Oikein ihanaa ystävänpäivää kaikille!


ja


 Mukavaa laskiaissunnuntaita! 

Vauhdikkaita liukuja pulkkamäkeen ja ottakaahan evääksi kuumaa kaakaota ja laskiaishodari =) Varmasti maistuvat, kun on moooonta kertaa kavunnut mäkeä ylös vauhdikkaitten liukujen jälkeen...



#ystävänpäiväresepti #laskiaisresepti #ystävänpäivä #laskiaissunnuntai #laskiainen #ystävänpäivämuffinssit #laskiaishodarit #resepti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi =)