s Mammalaiffii: Vieraskynäilijäpostaus: Haaveista totta

tiistai 3. helmikuuta 2015

Vieraskynäilijäpostaus: Haaveista totta

Aikoinaan kun hain Kuopioon opiskelemaan ensihoitoa keväällä 2005, tuli ensimmäisen kerran vastaan Kuopio Maraton ja rullaluistelun maratonin matkaosuudet. Siitä jäi kipinä ja haave, että vielä joskus minäkin ainakin puolikkaalle lähden. Toisinaan tuo haave on ollut mielessä lähes pakonomaisesti ja kirkuvana, mutta kropan esteiden vuoksi ei ole ollut missään määrin mahdollista edes harkita osallistumista. Ja kropan esteiden vuoksi ei minusta ensihoitajaakaan tullut vaan päädyin lukemaan nuorisotyötä.

Kun syksyllä 2007 sain lopulta diagnoosin polvien pitkäaikaisiin kipuihin, olin helpottunut. Ei tulisi leikkausta vaan kuntoutuksella saataisiin jalkojen x-asentovirhe korjattua ja lääkäri ilmoitti, että luistele vaan, mutta kivun sallimissa rajoissa. Uskalsin herättää haaveen henkiin ja lähteä suunnittelemaan kokonaisuutta. Opiskelujen vuoksi ei taloudellisesti ollut kuitenkaan mahdollisuutta osallistua Kuopio Maratonille ja näin haave painui vuosiksi taka-alalle. 

Taisi olla viime vuoden alkua kun mainitsin miehelleni asiasta. Sanoin, että haluan lähteä kokeilemaan onneani ja sitä, että pääsenkö maaliin asti. Hän minua kannusti ja ilmoitti lähtevänsä mukaan kannustamaan sitten kun olisi sen aika. Ja heti kun lumet lähtivät ja tiet saatiin putsattua hiekasta sen verran, että luistimilla saattoi päästä liikenteeseen, kiskoin rullaluistimet jalkaan kahden vuoden tauon jälkeen. Ja kuinka paljon harmitti se, kun iski takatalvi ja ei ollut mitään asiaa luistimilla liikenteeseen. 

Harjoittelin oikeastaan pelkästään pitkää matkaa. Niin ja nesteytyksen saamista kohdalleen sekä sitä, että en ottaisi kaikkia tehoja irti heti alussa. Alussa viiden kilometrin lenkki tuli lähes heittämällä ja aika oli hyvä. Tarkasteltuani aikaa ja puolimaratonin matkaa, tuumin, että vauhti on aivan liian luja. Jos samoilla sykkeillä vetäisin koko puolikkaan niin en todellakaan pääsisi maaliin asti. Lopulta sain hyvän pohja ajan puolimaratonia varten. Olin tyytyväinen. Pohja-ajan muodostaminen jäi vain hieman liian myöhäiseksi. Hienoahan se oli vetäistä pohjat samalla viikolla kuin mitä olisi Kuopio Maraton. Ja näin jälkikäteen voin sanoa, että olipas muuten virhe.

Maratonille lähtiessä katselin oman sarjani kilpailijoita ja tuumin, että tuon yhden voitan ihan mennen tullen. Lähdössä starttasin vauhdilla eteenpäin. Menin edellä siihen asti kunnes alkoi virallinen mäki osuus. Se yksi pyyhkäisi helposti ohi muistaakseni kolmannen vai neljännen mäen kohdilla. Oma vauhti oli kuitenkin liian luja, jalat menivät hapoille ja tuntui, että päässä jyskyttää oikein urakalla. Hiljensin ja yritin saada sykkeet kohdilleen. Lopulta tulin maaliin oman sarjani toisena ja alittaen oman pohja-aikani. Mutta sainpa parhaimman opetuksen ikinä: Älä ikinä aliarvioi kilpakumppania vaan pidä häntä joko täysin tasavertaisena tai jopa hieman parempana kuin itse olet. Toinen opetus minulle oli se, ettei kannata todellakaan kovilla sykkeillä heti liikkeelle vaan tehot kannattaa säästää loppuun.

Puolimaraton 21 km ja aika 1:10:11


Muutama vinkki sinulle, joka ehkä haluat joskus lähteä rullaluistimilla luistelemaan pitkää matkaa tai maratonia:

  1.  Aloita treenaaminen ajoissa.
  2. Harjoittele mahdollisimman mäkisellä alueella (tasaisella maastolla on aina helpompi ja nopeampi mennä.)
  3. Muista nesteytys.
  4. Luistelutekniikka on tärkeä. Polvet joustaa ja selkä voi olla aavistuksen kyyryssä. Alamäessä vauhti on kovempi, mitä alempana on painopisteesi.
  5. Luistelun treenaaminen ei riitä. Harjoittele kokonaisvaltaisesti myös muita lihaksia. Selkä- ja vatsalihakset ovat tärkeä osa luistelua.

Ja kisatilanteeseen päteviä vinkkejä:

  1.  Älä aloita matkaa kovilla sykkeillä.
  2.  Älä aliarvioi kilpakumppaneita.
  3. Muista nesteytys.

Maratoni on hyvä paikka testata omaa fyysistä kestävyyttä. Ja puolikas menee tarvittaessa puhtaalla sisulla. Muista, että liikkumisesta tulee ennen kaikkea nauttia, sillä muuten siinä ei ole mitään järkeä.


Voikku
#mammalaiffii #vieraskynäilijäpostaus #haaveistatotta #kuopiomaraton #rullaluistelu #rapatessaroiskuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi =)