s Mammalaiffii: Vieraskynäilijäpostaus: Detox

torstai 19. helmikuuta 2015

Vieraskynäilijäpostaus: Detox

Mukava päästä vähän kirjoittelemaan tänne Millan blogiin. Millan kanssa juteltiin Facebookissa jokunen viikko sitten, ja sovittiin, että kirjoitan jotain hyvinvointiin liittyvää. Pian aiheeksi päätyi detox, minulle itselleni taas niin ajankohtainen juttu.
 

 Detox


Detox on luonnollinen ja hellävarainen puhdistuskuuri keholle. Sen tarkoituksena on puhdistaa keho ylimääräisistä kuona-aineista. Detoxin tavoitteena ei siis ole laihtua, vaan poistaa kertyneet myrkyt kehosta ja tukea esim. maksan toimintaa. Maksa on juuri se elin, joka neutralisoi kehosta mahdollisia "myrkkyjä". Detox myös antaa lisää energisyyttä, keventää oloa ja puhdistaa ihoa. Tietenkin sitä voi käyttää apuna laihdutukseenkin.


Kuuri voi olla hyvinkin eri pituinen. Riippuu tavoitteesta ja elämäntilanteesta, kuinka kauan detoxia haluaa noudattaa. Paras tietenkin olisi, jos se voisi toimia ponnahduslautana uusille, terveellisimmille elintavoille. Oman kuurini tavoiteaika on kolme viikkoa, mutta aiemmin olen noudattanut 5-14 päivän kuureja. Kevät ja syksy ovat yleensä sellaisia aikoja vuodesta, jolloin keho kaipaa puhdistusta ja alkaa valmistautua uuteen.


On useita erilaisia tapoja toteuttaa detox-kuuri. On olemassa myös valmiita detox-juomia ja muita tuotteita, jotka tukevat puhdistusprosessia. Oma tapani on hyvin luonnonmukainen ja hellävarainen, joten kerron siitä.

Aloitan kuurin niin, että muutamat ensimmäiset päivät ovat totuttelua. Näiden päivien aikana lisään ruokavalioon ja elämäntapoihin tiettyjä juttuja samalla, kuin niitä huonoja siirtyy taka-alalle.  

Tässä pieni kooste siitä, millainen minun detox-kuurini on ja mitkä asiat ovat tärkeitä:

  • Runsas veden ja puhdistavan teen juonti. Aamuni alkaa litralla haaleaa vettä. Päivän mittaan, esim. kahvin tilalla nautin yrttiteetä ja vettä juon jatkuvasti aterioiden välillä.
  • Säännölliset ruoka-ajat
  • Kofeiinista, alkoholista, tupakasta ym. luopuminen. (No joo, aamukahvista en ole vieläkään pystynyt luopumaan...)
  • Ylimääräisen sokerin ja valkoisen jauhon sulkeminen pois ruokavaliosta
  • Eineksien välttely
  • Runsas liikunta ja ulkoilu
  • Mahdollisimman tuore ja puhdas ravinto
  • Paljon tuoreita kasviksia ja kasvisruokaa
  • Vain vähän lihaa ja maitotuotteita


Tiettyjä ruoka-aineita kannattaa suosia ja varmistaa vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Esimerkiksi useat sitrushedelmät tehostavat maksan puhdistusta, ovat apuna ruoansulatuksessa ja sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Aamuisin sitruunavesi potkaisee päivän kivasti käyntiin. Porkkanat toimivat myös puhdistavana kasviksena ja sisältävät paljon antioksidantteja. Omenat sisältävät runsaasti kuitua ja ravinteita, ja siksi niiden puhdistava vaikutuskin on hyvä. Yleensä tummanvihreät ja täysjyvätuotteet ovat runsasravinteisia. Useat yrttijuomat ja vihreä tee sisältävät antioksidantteja ja huuhtovat kehosta pois kuona-aineita.

Detox on ihan valtavan mielenkiintoinen juttu. Mitä enemmän siihen perehtyy, sitä enemmän siitä innostuu. Tietoakin on ihan valtavat määrät. Loppujen lopuksi se on helppo toteuttaakin. Mikäli elintavoissa on valmiiksi ns. isot linjat kunnossa, detox on vain niiden hienosäätöä. Tässä oli pähkinänkuoressa oma tapani toteuttaa detox.

Aiheesta olen kirjoitellut enemmänkin omassa blogissani: Pikku-Bambin Blogi.

- Niina -#mammalaiffii #vieraskynäilijä #pikkubambinblogi #detox

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi =)