s Mammalaiffii: Äiti, mua pelottaa!!

torstai 20. marraskuuta 2014

Äiti, mua pelottaa!!

Lapsen pelot on asia, joka on mietityttänyt minua jo pitkään... Tämä siksi, koska esikoisemme, Inka, on alkanut pikkuhiljaa kertomaan, kun häntä jokin asia pelottaa.

Ensimmäinen asia, jossa hän pelkonsa ilmoitti, oli varjokuvat. Varmaan ajatteli niitä möröiksi tms. Asiaa lähdettiin selvittämään niin, että käytiin yhdessä läpi, että miten varjo muodostuu eli varjoleikein. Näin saimme hänet rauhoittumaan yöunille. Silti hänelle vielä monena iltana tuli sama olo ja joka kerta kävimme asiaa läpi leikein. Ja lopulta pelko voitettiin!


Kuva: iStockphoto
 
Nyt kun on syksy ja iltapäivällä jo aikamoisen pimeää ja katulamput tuo valoa pimeyteen, niin hän on vienyt varjoleikkejä jo pidemmälle ja siitä hyvin huomaa, että ne ei enää pelota, vaan niistä on tullut hauska asia - leikki =) Nyt jo lukemattomia kertoja ollaan leikitty varjohippaa =)

Pilttipiiri on julkaissut artikkelin: Pelko laantuu hellyydellä. Tekstin on kirjoittanut Anna Räsänen ja haastateltavana asiantuntijana on ollut Asiantuntijana psykologi Hannaleena Härmä Haukiputaan terveyskeskuksesta.
 
Artikkelissa mainitaan mm. seuraavia asioita:
 • Pelko on luonnollista, ja lapsi kykenee pitkälti käsittelemään itse omia pelontunteitaan. Jos pelko ei laannu omin voimin, ovat aikuisen tuki ja turva tarpeen.
 • Pelko tarkoittaa lyhytaikaista, todellisen tai epätodellisen vaaran aiheuttamaa emotionaalista reaktiota. Pelätessään ihminen arvioi omat voimansa heikoksi uhkaavan asian edessä.
 • Pelko pohjautuu ihmisen synnynnäiseen vaistoon, joka suojelee ihmistä uhkaavilta vaaroilta. Tunteen yhtenä tehtävänä onkin viestittää, mihin omat kyvyt riittävät ja mihin taas eivät. 
 • On tärkeää erottaa pelko turvattomuuden tunteesta, joka tarkoittaa epämääräisempää lapsen kokemaa ahdistusta.
 • Pelot voi luokitella kolmeen eri luokkaan: kehityksen mukanaan tuomien pelkojen lisäksi on olemassa synnynnäisiä ja opittuja pelkoja.
 • Pelot voivat olla todellisia tai täysin kuviteltuja. Lapsi luo mielikuvituksessaan erilaisia olentoja ja antaa elottomalle luonnolle inhimillisiä piirteitä. Epätodelliset pelot ilmaisevat lapsen älyllistä kehitystä: hän pystyy ajattelemaan mielikuvien avulla sellaista, mitä ei näe silmillään.
 • Lapselle pelko on totta, eikä sitä saa paheksua tai väheksyä. Turhan vaativat vanhemmat saattavat pakottaa lapsensa liian varhain ponnistamaan voimansa äärimmilleen ja elämään jatkuvassa epäonnistumisen pelossa. 
 • Toisaalta liian salliva suhtautuminen lasten pelkoja kohtaan voi estää itsehillinnän kehittymistä. Lasta on myös turha yrittää suojella kaikelta pelottavalta, sillä pelot kuuluvat luontaiseen oman minän ja itseluottamuksen kehitykseen.
 • Avoin keskustelu pelottavasta asiasta lapsen kielellä on tärkeää. Olisi kuitenkin hyvä odottaa, että lapsi tuo pelkonsa itse esille, sillä liika asian vatvominen tahtoo usein vahvistaa pelkoa.
 • Leikkiminen on oiva tapa purkaa asiaa. Lapsi voi esimerkiksi leikkiä nuken avulla, miten nukke käyttäytyy, kun se pelkää koiraa. 
 • Usein pelottavan asian tutkiminen voi myös auttaa. Kun lapsi esimerkiksi kokeilee, miten imurin kova ääni syntyy ja miten virran saa pois, pelkokin yleensä laantuu.
Eilen iltapäivällä, kun olimme puistoilemassa, niin Inkaa pelotti sinne käveltäessä pimeys. Sanoin hänelle, että "Tiedän, että pimeys tuntuu oudolta ja pelottavalta välillä. Äitiäkin joskus vähän pelottaa. Mutta äiti on tässä sinun vieressä, sinun turvana, voidaan pitää vaikka kädestä kiinni, niin meitä ei pelota." Sitten jatkoimme hyvin tyytyväisin mielin puistoon kävelyä. Kotiinlähdön aikaan kysyin, että "haluatko pitää kädestä kiinni, kun kävellään kotiin?", niin Inka totesi, että "ei pee, äiti siiä, iia tää, vauva, otiin" eli suomeksi Ei pelota, äiti siinä (osoitti minua), Inka tässä (osoitti itseään), vauva (osoitti vaunuja). Kotiin (osoitti kotiinpäin). Joten jälleen pelko oli voitettu =) ...Tosin varmasti pimeän pelkäämistä tulee vielä tulevaisuudessa esiintymään uudelleen, mutta tämä erä oli voitettu =)


Onko teille tullut jo vastaan pelkoja? Lapsille? Itselle? Miltä ne ovat tuntuneet? Miten niistä on selvitty? Haluaisitko jakaa kokemuksiasi blogin lukijoille? Kerro kokemuksistasi kommenttina... Ehkäpä joku hyötyisi niistä niin, että pärjäisi paremmin omien pelkojensa kanssa =)


Tästä vinkkejä lapsen pelkojen kohtaamiseen:
MLL - Pelkotyökirja

Lähde:
http://pilttipiiri.fi/jutut/lapsen-kehitys-ja-terveys/pelko-laantuu-hellyydella


#pelottaa # lapsi #pelot #pimeys #möröt #varjokuvat #pelotvoitettu #voitto #luonnollista #kuuluu #kehitykseen #hellyys #leikit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi =)